Ako si vybrať švihadlo? Ukážeme ti, ako na to

Ako vybrať švihadlo priamo pre teba

Nie je švihadlo ako švihadlo. Každý druh má iný účel, konštrukciu a váhu. Ak sa chceš stať Švihákom a tápeš s výberom ideálneho švihadla priamo pre teba, si tu správne. Porovnáme jednotlivé typy a pomôžeme ti vybrať to pravé. Ideš do toho? Máš veľké očakávania a ciele. Chceš byť rýchlejší, vysekanejší, whatever… ale keď šliapneš s výberom vedľa, buď hľadáš znova iné, alebo švihadlo hodíš niekam, kde ho za ďalších pár rokov nájdeš a necháš ho tam aj tak ďalej hniť. A krásu švihadla tak nikdy nespoznáš. My ti v rozhodovaní pomôžeme.

Prehľad a vlastnosti švihadiel, ktoré nájdeš tomto článku:

  1. Švihadlo s PVC lankom: univerzálny Švihák
  2. Záťažové švihadlo: drina najväčšieho kalibru
  3. Korálikové švihadlo: učiteľ techniky a trikov
  4. Rýchlostné švihadlo: švihaj v rýchlosti snov

Pozri tiež na naše video, kde jednotlivé druhy švihadiel opisujeme pekne naživo.


Za tieto švihadlá dáme ruku do ohňa🔥

1. Švihadlo s PVC lankom (ideálne pre výkonnostné skákanie)

PVC lanko je skvelá voľba pre začiatočníkov, ktorí chcú skákať kondične, PVC lanko poslúži k svižnejšiemu skákaniu. Aký máš skill, tak rýchlo si schopný ho roztočiť. My zvládneme PVC lanko roztočiť až na rýchlosť 5 švihov za sekundu. Nemáš skill? Pozri ako začať švihať.

Čo s ním môžeš skákať: základné triky (znožmo, striedať nohy atď.), footwork, dvojšvihy, kombinácie, rýchlosť, viac-menej čokoľvek. kisspng-emoji-emoticon-fire-text-messaging-sms-frie-5ac826164e5db6.943114891523066390321

Švihadlo s PVC lankom by si si mal vybrať, ak sa chceš uberať cestou výkonnostného skákania a spaľovania kalórií. Porovnanie: váha PVC lanka 70 g / váha záťažového lanka BRUT Rope 270 g.

Dve hrúbky lanka 

Na výber máme PVC lanko s priemerom 5 mm a 4 mm. 4 mm lanko je ľahšie, teda menej náročnejšie ako 5 mm. Za benefit považujeme menšiu náročnosť na svaly pri švihaní. 5 mm lanko je ťažšie a lepšie drží pri skákaní tvar, odporúčame ho švihákom, ktorí radi viac precítia svaly (my dvaja s bratom naň nedáme dopustiť).

Máme, trúfame si povedať, jedno z najlepších laniek na svete, ktoré sa nekrúti a s ktorým môžeš skákať aj na betóne (zo zdravotných dôvodov tento povrch neodporúčame, ale niekto nemá na výber). Ber ale na vedomie, že betónový povrch oproti šetrnejším povrchom (guma, parkety) skracuje životnosť lanka. Univerzálne švihadlo pre všetkých, odporúčame (používame my).

obr9

Kritériá PVC lanka

1 = najmenej / 10 = najviac

  • Rýchlosť: 7–8
  • Triky: 7
  • Tvar lanka pri skákaní: 7
  • Životnosť: 7


Nevýhoda: V zime lanko tvrdne a stráca ohybnosť, skracuje sa životnosť lanka, PVC nie je nesmrteľné (na druhú stranu máš možnosť zaobstarania náhradného lanka).

Zástupcovia u nás na webe:

2. Záťažové švihadlo (drina a vyššia intenzita)

Pri skákaní so záťažovým švihadlom sú tréningy náročnejšie, rozvíjaš silovú vytrvalosť a viac zapojíš svaly hornej polovice tela.A vieš čo? Tréningy sme pre teba rovno vytvorili, tak sa nemusíš báť, že nebudeš makať a že švihadlo skončí v pivnici. Šesť video tréningov, rôzna intenzita a jeden z nich je aj s posilňovaním. Odmakáš to pokojne aj doma pred telkou. Tréningy sú formou neverejných videí na YouTube, ku ktorým dostaneš prístup. 

Záťažové švihadlá sú charakteristické svojou vyššou hmotnosťou lanka. Lanko má priemer 12 mm a váži 408 g.

Čo s ním môžeš skákať – základy, footwork, dvojšvihy, základné triky (crossy + side swingy). Ťažké lanko si vyber, ak sa chceš skákaním čo najrýchlejšie zničiť (zamakať si), viac zapojiť svaly, zosilnieť, zrýchliť, zlepšiť grip (silu úchopu). My záťažové švihadlo používame, keď chceme zrýchliť alebo keď chceme napumpovať bicákykisspng-emoji-happiness-emoticon-smiley-emoji-5abb3389a01696.8135826815222178656557

Gladius šedá
Zapojenie svalov Brut Rope - Švihej

Kritériá záťažového švihadla

Rýchlosť: 4
Triky: 4
Tvar lanka pri skákaní: 4–5
Životnosť: 6
Bolestivosť pri švihnutí: 10

Nevýhoda: So záťažovým švihadlom si nezaskáčeš triky a nevydržíš s ním skákať dlho. V zime lanko tvrdne a stráca ohybnosť. A tiež to celkom bolí pri švihnutí.

Zástupca u nás na webe:

3. Švihadlo s korálikmi (technika a zábava) 

Maximálne odporúčame začiatočníkom ako aj pokročilým. Koráliky sú špecifické, trochu ťažšie ako PVC lanko a vďaka svojej váhe učia kontrolovať švihadlo – učiteľ techniky – vhodné na začiatok. Na druhú stranu sú späté s experimentovaním a trikmi.

Hodia sa počas zimy pri skákaní vonku, sú odolné aj na betóne (zo zdravotných dôvodov tento povrch neodporúčame, ale niekto nemá na výber) a vďaka svojej farebnosti sú dobrým parťákom aj pre deti.

Koráliky sú správnou voľbou, pokiaľ sa chceš skákaním baviť. Poskytnú totiž najväčšie možnosti rozvoja. Navyše sú ekonomické, takže ak korálik praskne, môžeš ho jednoducho nahradiť (ale to sa nám ešte nestalo Smajlík). Pre malé deti do 160 cm máme špeciálne kratšie korálikové švihadlo spoločne s motivačnou hrou Švihejland – teraz tiež na stiahnutie zadarmo.

462-13_cerne-rukojeti--zluto-cerne-koralky (2)
Korálková katana rope, naše zkušenost

Kritériá korálikového švihadla

Rýchlosť: 6-7
Triky: 10
Tvar: 10
Životnosť: 10
Bolestivosť: 5

Nevýhoda: Jediná nevýhoda je dlhšie prenastavenie dĺžky (zaberie to +/- 3 minúty a nie je to tak rýchle, ako pri PVC lanku)

Zástupcovia u nás na webe:

4. Rýchlostné švihadlo (pre rýchlosť snov)

 

Rýchlosť, to všetko! Pre milovníkov rýchlej jazdy: dvojšvihy na čas, trojšvihy... aj štvoršvihy (tie my nezvládneme). Rýchlostné švihadlo má oceľové lanko, ktoré je špecifické extrémne vysokou rýchlosťou.

Vhodné pre švihákov, ktorí potrebujú urobiť čo najviac dvojšvihov za určitý čas napr. pri CrossFit-e. Na začiatok určite neodporúčame, ale keď si budeš chcieť spestriť tréning a vyskúšať niečo úplne iné a nové, zvoľ rýchlostné švihadlo – je to paráda.

Bullet Rope - rychlostní švihadlo Švihej
Žluté lanko

Kritériá rýchlostného švihadla

  • Rýchlosť: 10
  • Triky: 1
  • Tvar: 7
  • Životnosť: 2
  • Bolestivosť: 8


Nevýhoda: 
Nenaučíš sa s ním správnu techniku a na triky môžeš zabudnúť. Skákaním na betóne ničíš lanko a čoskoro sa s ním môžeš rozlúčiť.

Zástupca u nás na webe:

Naše skúsenosti so švihadlami

My švihadlá striedame a vieme, ktoré na čo použiť. Najčastejšie používame korálikové švihadlo a PVC lanko. Občas si spestríme tréning záťažovým švihadlom. Rýchlostné Bullet Rope príliš nepoužívame, ale keď je chuť na trojšvihy, tak to s ním roztočíme v plnej paráde. Nezabudni, že nastavenie správnej dĺžky švihadla je rovnako dôležité ako samotný výber. Koniec hlásenia. Keby si potreboval poradiť, napíš nám na e-mail info@svihej.sk.

Marek Vaněček, spoluzakladateľ Švihej.cz

Výber švihadla je pre teba kľúčový a rovnako tak správna dĺžka švihadla. Oboje má obrovský vplyv na to, či ti to pôjde tak ako očakávaš. Ak potrebuješ poradiť s výberom alebo sa na čokoľvek opýtať, daj určite vedieť.