10 výhod skákania cez švihadlo

Skákanie cez švihadlo je len pre decká. Haha, omyl! Skákanie cez švihadlo predstavuje celý rad benefitov pre tvoje telo i myseľ, počnúc chudnutím cez budovanie kondície až po nekonečné vyplavovanie endorfínov. Môžeš na sebe neustále pracovať a zlepšovať sa. Je toho ale oveľa viac. Pozri sa na 10 hlavných výhod, prečo skákať cez švihadlo. A skoč do toho!

10 výhod skákanie cez švihadlo - Švihej

1. Skákaním cez švihadlo posilníš celé svoje telo

Väčšina ľudí si myslí, že skákanie cez švihadlo predstavuje iba dril na nohy. Je pravda, že tým posilníš najmä lýtka, ale tým to rozhodne nekončí. Švihaním zapájaš z veľkej časti aj svaly hornej polovice tela, teda predovšetkým ramená, chrbtové svaly, ale aj brucho a predlaktia. A keď vezmeš do rúk náš Gladius Rope, pocítiš vrch tela hneď po pár skokoch. Začne to pekne páliť.

Skákanie cez švihadlo je teda komplexný pohyb, pri ktorom zapojíš svaly celého tela, dokonca aj tie, o ktorých zatiaľ možno ani nevieš. Dokážeš tak vysekať svaly a formovať postavu aj bez zdvíhania závaží.

Zapojeni svalu

2. Švihaním spáliš množstvo kalórií

Teraz už vieš, že skákanie cez švihadlo predstavuje komplexné cvičenie. Vďaka tomu, že pri švihaní posilňuješ veľké množstvo svalov, dokážeš spáliť viac kalórií v porovnaní s inými športovými aktivitami.

Presný počet spálených kalórií sa však odvíja hneď od niekoľkých faktorov, ako je intenzita pohybu, druh švihadla, vek, váha a aktuálna kondícia Šviháka alebo napríklad množstvo zapojených svalov. Každopádne nie je potrebné sa trápiť so švihaním celé hodiny. Stačí vziať do rúk švihadlo a skákať pár minút niekoľkokrát v týždni. Aj krátkym, ale zato pravidelným tréningom a zdravým životným štýlom dokážeš schudnúť a vyrysovať postavu. Dôkazom sú bezpochyby premeny našich Švihákov.

Skákanie cez švihadlo je teda jedným z najefektívnejších spôsobov, ako počas krátkej doby spáliť veľké množstvo kalórií.

10 výhod skákání přes švihadlo

3. So švihadlom docieliš pevnejšie zdravie

Keď šviháš, tvoje srdce plesá. Doslova. Skákanie cez švihadlo má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, vďaka čomu sa výrazne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Švihanie tiež znižuje pokojovú tepovú frekvenciu, krvný tlak alebo riziko vzniku osteoporózy a na druhej strane zlepšuje funkciu mozgu.

Skákanie cez švihadlo taktiež pozitívne ovplyvňuje fasciálny systém. Čo je to? Fascie sú také pružné, blanité tkanivá, ktoré obaľujú svaly, kosti, šľachy, väzy aj napríklad orgány v tele. Pokiaľ si niekedy pripravoval/a v kuchyni napríklad kuracie prsia, určite si fascie už videl/a. Je to taká tá biela, priesvitná blanka, ktorú dávaš dole z mäsa, keď ho očisťuješ. Fascie okrem iného pomáhajú svalom v pohybe (alebo napríklad správnej funkcii lymfatického systému), pričom ich pružnosť je v tomto prípade kľúčová. Keď máš nedostatok pohybu alebo zlé pohybové návyky, stráca tvoja fascia pružnosť. To môže viesť k preťaženiu niektorých svalových partií a následným bolestiam (napríklad chrbta). Preto je dôležité udržovať svoje fascie stále pružné, čo vďaka švihaniu dokážeš.

Švihanie ti zaručí husté kosti. Na rozdiel od astronautov, ktorým počas pobytu vo vesmíre rednú kosti, je vedecky dokázané, že švihanie ako nárazové cvičenie hustotu kostí významne posilňuje. A to sa hodí v každom veku. Aj pár minút skákania cez švihadlo tak predstavuje veľký skok pre tvoje zdravie.

10 výhod skákání přes švihadlo


4. Pri skákaní cez švihadlo šetríš svoje kĺby

Z kostí rovno na kĺby. Skákanie cez švihadlo je pravidelný pohyb, pri ktorom tlmíš dopad väčšinou cez obe nohy a z malej výšky (pokiaľ teda neskáčeš dynamické veci alebo napríklad na jednej nohe). V porovnaní napríklad s behom, pri ktorom dopadáš vždy na jednu nohu a obvykle z veľkej výšky, je švihanie pre tvoje kĺby výrazne šetrnejšie.

Svoju úlohu tu ale hrajú aj ďalšie faktory počnúc povrchom. Je rozdiel skákať cez švihadlo na betóne, na mäkkej podlahe vo fitku, doma alebo na tartane. Pokiaľ nemáš inú možnosť ako švihať na betóne či na zámkovej dlažbe a vieš, že by ti tvrdý povrch nerobil dobre na kĺby, vyriešiš to ľahko prenosnou podložkou. Ďalším faktorom je obuv, kedy vhodne zvolené topánky lepšie tlmia dopady. V neposlednom rade by sme radi spomenuli štýl skákania (technika), ktorý tiež môže výrazne ovplyvniť dopad na kĺby pri dopade.

5. Švihaním zlepšíš koordináciu tela a rovnováhu

Hovorí sa, že viac vecí naraz vedia robiť iba ženy. Skákanie cez švihadlo je možno výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Pretože umenie spojiť pohyb rúk a nôh dohromady - to je skákanie. A ver nám, že pokiaľ budeš skúšať náročnejšie triky, bude sa ti riadne pariť z hlavy, ale tvoja koordinácia tela raketovo stúpne. Lepšiu koordináciu tela následne využiješ nielen pri športovaní, ale aj v bežnom živote. Spolupráca jednotlivých častí tela sa ti tak bude náramne hodiť.

Ruka v ruke s koordináciou tela ide aj rovnováha, pretože každý skok cez švihadlo predstavuje pre telo nutnosť vyrovnať balans. Skákaním cez švihadlo tak posilňuješ schopnosť udržať rovnováhu pri nestabilných situáciách, čo sa ti tiež hodí ako pri športe, tak i v bežnom živote.

koordinace

6. Švihadlom dosiahneš lepšiu kondíciu


7. Švihanie ako cesta samuraja: posilníš svoju myseľ

Skákanie cez švihadlo je ako terapia. Krása švihania spočíva nie len v tom, že podobne ako aj každá iná športová aktivita vyplavuje do tela endorfíny, teda hormóny šťastia, ale zároveň celý proces vyžaduje sústredenú myseľ. A to v zmysle koncentrácie na koordináciu tela, o ktorej sme už hovorili, ako aj v zmysle trpezlivosti a vytrvalosti pri učení nových preskokov, štýlov a trikov. Na rozdiel od iných športových aktivít predstavuje skákanie cez švihadlo slobodu. Výsledky a ciele, ktoré chceš dosiahnuť, si určuješ len ty sám/sama.

Pravidelné skákanie cez švihadlo pomáha odbúravať stres, posilňuje mentálnu bystrosť a taktiež zlepšuje kvalitu spánku. V spojení s obľúbenou hudbou môže mať pre teba švihanie terapeutické účinky, ktoré môžeme sami potvrdiť. Navyše si vďaka švihadlu môžeš nájsť nových priateľov, s ktorými budeš zdieľať svoje nadšenie, pokroky aj motiváciu. Sme si stopercentne istí, že nám to potvrdí nejeden Švihák. Švihanie je jednoducho vášeň.

8. Skákať cez švihadlo môžeš kdekoľvek

Švihadlo je malá vec, ktorá nezaberá skoro žiadne miesto. Zmestí sa ti snáď aj do vrecka, prípadne do štýlového vrecúška, ktoré si môžeš zaobstarať so švihadlom alebo zvlášť. Prihodiť ho môžeš aj do tašky, či batohu k svojim veciam na tréning. Skrátka uschováš ho kdekoľvek.

Švihať môžeš fakt takmer kdekoľvek. Doma, vonku, na ihrisku, vo fitku, na chodníku, v telocvični, v električke… Skrátka všade, kde ťa len napadne a kde je zároveň rovný a tvrdý povrch (napríklad na tráve to veľmi nejde). Stačia ti zhruba 3 metre priestoru okolo seba a štipka odhodlania. A keď hovoríme, že sa dá švihať kdekoľvek, pusť video a uvidíš.

9. Švihanie ťa neprestane baviť


10. Švihaj bez ohľadu na vek či pohlavie

Či už si muž, žena, dieťa alebo senior, skákať cez švihadlo môže úplne každý. Už dávno nie je švihanie len detskou záľubou - ale pozri na 6 dôvodov, prečo by malo byť švihadlo pre deti samozrejmosťou. A teraz späť k dospelákom: Dôkazom sú jednak profesionálni športovci, ktorí nepustia z ruky švihadlo deň čo deň, a jednak naša početná komunita Švihákov, ktorí sa navzájom inšpirujú v našej uzavretej skupine na Facebooku a tiež na zrazoch, ktoré z času na čas organizujeme. Švihajú fakt všetci. Pridaj sa k nám aj ty.

V týchto 10 výhodách sme ti ukázali, prečo skákať cez švihadlo. Ale čo keď nevieš, ako začať? Neboj, nenecháme ťa v tom. Skoč do článku Ako začať skákať cez švihadlo, kde sa všetko potrebné dozvieš. A potom zober do rúk švihadlo a skoč do toho! Nikdy na to nebudeš sám/sama.

Nemáš s čím švihať? Zmeň to.

CHUDNUTIE A TECHNIKA

Katana Rope 3v1

Spaľuj kalórie, zlepši kondíciu a spevni telo. V balíčku nájdeš švihadlo z PVC lanka a nezničiteľných rukovätí spoločne s Kódexom pre Šviháka a prístupom do uzavretej FB skupiny.

Detail produktu
Zosilnenie a drina

Gladius Rope + 6 tréningov

Nalož si poriadne aj na hornú polovicu tela a dopraj si tvrdý tréning. Gladius je záťažové švihadlo s ťažkým lankom , ktoré ti pomôže vyšvihať svaly z ocele. Súčasťou je 6 tréningov rôznej intenzity, ktoré ťa donútia drieť.

Detail produktu
ZÁBAVA A TRIKY

Katana Rope - koráliky

Nauč sa rýchlejšie techniku a triky. Naše najobľúbenejšie švihadlo z korálikov a nezničiteľných rukovätí pri švihaní skvele drží tvar. Ideálne pre začiatočníkov, pokročilých aj pre deti.

Detail produktu
 

Zdroje článku

Okrem našich vlastných dlhoročných skúseností so skákaním cez švihadlo čerpáme pri tvorbe našich článkov aj z odborných štúdií a publikácií:

Marek Vaněček, spoluzakladateľ Švihej.cz

Teraz už poznáš hlavné benefity švihadla. Tak ho schmatni a švihaj. Samozrejme, ak budeš potrebovať s čímkoľvek poradiť alebo pomôcť, daj nám vedieť.🤝