Ako ide skákanie cez švihadlo a chudnutie dokopy? Pozri na premeny Švihákov

Motivácia začať švihať, teda skákať cez švihadlo (a vydržať pri tom) je u každého iná. Vďaka švihaniu vznikajú nové priateľstvá, utužujú sa rodinné, pracovné i kamarátske vzťahy, ale taktiež dochádza ku kompletným premenám životného štýlu Švihákov. Skákanie cez švihadlo a chudnutie je teda veľká téma. Zhodiť prebytočné kilá a znížiť objem telesného tuku býva často hlavným impulzom vziať prvýkrát do rúk švihadlo. A ako uvidíš nižšie, mnohým ľuďom sa to podarilo. Pozri sa na takpovediac neuveriteľné príbehy našich Švihákov, inšpiruj sa, motivuj sa a pokojne šír tieto úspechy ďalej. Pretože to stojí za to!

6 dôvodov, prečo by malo byť švihadlo pre deti samozrejmosťou
Marek Vaněček, spoluzakladatel Švihej:

„Skôr než sa pustíš do čítania ber na vedomie, že pri chudnutí zohrávajú významnú úlohu faktory ako sú strava, kvalita spánku, stres, ale hlavne pravidelnosť pohybu. Bez vytrvania a pravidelného pohybu žiadnu premenu nedosiahneš. Skratky ani zázraky v tomto neexistujú.“

Skoč rovno na premenu Šviháka, ktorá ťa zaujíma najviac

Premeny pri skakanie cez švihadlo

Jana: z 81 kg na 68 kg

Príbeh Jany začal cca pred rokom, keď si v aute pri pohľade na svoje dve pneumatiky na bruchu povedala DOSŤ. Hľadala cestu ako schudnúť, ale žiadna rada synátora jej neprišla vhod, do chvíle, kedy ju naviedol, že by mohla začať švihať. To bol ten AHA moment a na druhý deň si zašla kúpiť obyčajné švihadlo s počítadlom. Za 2 mesiace zhodila 3kg a tak si zaobstarala svoje prvé kvalitné švihadlo od nás, konkrétne Katanu Rope s PVC lankom 4 mm. K tomu si tiež zaobstarala tréningové plány.

Pri skákaní bola rada, že zvládla 35 preskokov, skákala na tráve a kazila. Vydržala skákať asi 500 preskokov denne a to 3-4 x týždenne, a to tak, že po 20 preskokoch sa vždy vydýchala. Po 5 týždňoch prišlo navýšenie na 800 preskokov a po ďalších 2 týždňoch už dávala 1000 preskokov denne a jej tréning teraz trvá 15-20 min. V tejto chvíli používa pri tréningu časovač, na ktorom má nastavené na 1 minútu švihanie a 30 s pauzu, a to celé opakuje 10x. Pred každým tréningom dodržuje rozcvičku, a to minimálne 5 min.

Za rok Jana schudla 12 kg. Sladené nápoje nahradila vodou s citrónom a čaj, kávu si sladí stéviou. V stravovaní výrazná zmena nenastala, neobmedzuje sa. Iba upravila množstvo jedla a zaradila do stravy napr. biele jogurty s műsli a pod. Vďaka tomu sa dali do normálu zvýšené hodnoty cholesterolu, po švihaní má zaručene lepšiu náladu a cvičenie jej celkovo zlepšilo pleť, naštartovalo metabolizmus, zlepšilo funkciu čriev a znížilo pocit plynnatosti. 

Ale aj Janu stretli na ceste za lepším ja problémy. Pri prvých 5 minútach zistila, že má pri športe silnú inkontinenciu. Nevzdala to a problém riešila s odborníkmi. Podstúpila špeciálnu rehabilitáciu a nakoniec aj chirurgický zákrok. Teraz už je lepšie. Dôležité je nevzdávať sa a ísť si za svojím snom.

"Mojou srdcovkou je PVC lanko, s ktorým si zlepšujem kondíciu, rýchlo a efektívne spaľujem kalórie a prekonávam sa v počte švihov za minútu. Nezaobídem sa ani bez korálkového švihadla, s ktorým sa sa učím množstvo trikov, ktoré medzi sebou kombinujem.  A čo by som na záver odporučila začínajúcim Švihákom? Dve veci: pilovať základnú techniku a nech vytrvajú."

Premena Jana Janhubová skakanie cez švihadlo -12kg

Lucia: Z večnej dietárky 30 kg dole

Po pôrode druhého syna sa Lucia dostala na 92 kg a vydala sa na dráhu začarovaného kruhu chudnutia. Sama uvádza: „Bola som večný dietár, ktorý si zaplatil hromadu jedálnych lístkov na mieru, cvičebných online programov, pri ktorých som aj tak nevydržala, pretože výsledky neboli hneď, ako to tak býva, a začala som sa motať v kruhu - hladovanie a prejedanie, tento začarovaný kruh trval asi 2 roky. A napriek tomu som stále hľadala nejaký zázrak, ktorý mi pomôže.” (Marek ešte raz dodáva: Skratky ani zázraky v tomto smere neexistujú!)

Premena Lucie Čudová skakanie cez švihadlo -30kgSpočiatku to veľmi nešlo

„Na prvýkrát som skákanie akosi prehliadala, ale stále mi to vŕtalo v hlave, a tak som začala skúmať. Čítaním Švihej blogu som sa dozvedela o rôznych benefitoch švihadla, sledovala som videá a asi po mesiaci som sa rozhodla, že si ho jednoducho objednám. Myslela som si, že to nemôže byť tak hrozné, že to proste dám.

Takže niekedy v novembri 2019 mi prišlo moje prvé švihadlo s prístupom do skupiny. Podľa návodu som ho zostavila a hurá skákať. Vôbec to nebolo jednoduché, vlastne to vôbec nešlo, nevedela som dýchať. Prvotné nadšenie bolo razom preč. Občas som si švihadlo zobrala, ale keďže mi to nešlo, tak ma to ani nebavilo a švihadlo putovalo do šuplíka.”

Januárová výzva všetko zmenila

„Postupom času som začala pridávať aj nejaké triky, striedala nohy, skúšala vajíčko a bavilo ma to čím ďalej tým viac. Po pol roku som pridala svoje prvé video do skupiny, kde mi všetci písali, ako mi to ide, ako ma obdivujú, a že by to chceli vedieť tiež. :-D To bola ďalšia motivácia pre mňa a samozrejme to potom išlo oveľa lepšie a jednoduchšie ako na začiatku. Stále je sa čo učiť, stále je čo zlepšovať a keď už mi príde, že som skúsila všetko, niekto do skupinky pridá nejaký skok, čo vymyslel. Potom mi to zase vŕta hlavou a vrhnem sa na švihanie a skúšam. Vďaka švihadlu, úprave jedálnička a nakoniec pridaniu silového tréningu som zhodila takmer 30 kíl.” :-)


Vojta: Mladý strelec z 98 kg na 65 kg

Z aktívneho športovca, ktorý hrával ľadový hokej sa stal študent gymnázia, ktorý svoj čas trávil vysedávaním pri počítači hraním hry League of Legends a jedením nezdravého jedla a sladkého pitia. V priebehu 2 rokov tak pribral cca 20 kg tuku. Zmena nastala v okamihu, keď v čase covidu vyskočila na Vojtu reklama s Tomom a Markom, ktorí zdieľali cestu kamioňáka Buryho! Nastavil si jedálniček, zapisoval si všetko jedlo do kalorických tabuliek a začal drieť. A schudol tak cez 30 kg.

"Schudol som 98 kg na 65 kg. Vydržal som skákať 30 sekúnd s 10 sekundovou pauzou a to minimálne 20 minút denne.Rád by som ale spomenul jednu vec. Kalorické tabuľky sú ako oheň. Nechal som sa na dlhý čas extrémne pohltiť. Nenechajte si počítaním kalórií vziať celý svoj život. Nestojí to za to! Švihadlo dopĺňam pravidelným dochádzaním do posilňovne, aby som komplexne posilnil celé telo, ale rád si zahrám akýkoľvek kolektívny šport alebo si dám hory, bicykel.

Začiatky boli celkom ľahké po stránke motivácie. Bol som konzistentný a neflákal som to. Na švihaní ma baví fakt, že aj po 2,5 rokoch si prídem ako začiatočník. Na svojej ceste narážam na ľudí, ktorí sú minimálne o 10 levelov dopredu a osobne ma na tom baví najviac to, že sa môžem nekonečne posúvať. 

Ko svojim tréningom rád využívam PVC lanko 5 mm pre vytrvalosť, rýchlosť, HIIT a intervalyS korálikmi dávám skôr footworky, koordináciu, presnosť, zdokonalenie sa a naučenie nových trikovA potom je tu Gladius Rope, ktoré beriem, aby som posilnil celé telo. Švihadlo vnímam ako intenzívne kardio, pri ktorom posilním tiež srdce a zlepšujem kondíciu."

Premena Vojtěch Čihák skakanie cez švihadlo - z 98kg na 65kg


Jakub: 20 kg dole za 8 mesiacov driny

Patrí medzi našich Švihákov v uzavretej Facebookovej skupine. Na skákanie cez švihadlo ho priviedla kamarátka. Jakub sa rozhodol ísť cestou driny a pravidelným švihaním zhodil neuveriteľných 20 kg! Jakuba sme sa spýtali, čo mu švihanie dalo a vzalo. „Prinieslo mi to viac energie, úbytok váhy a nový rozmer zábavy. Začal som skákať cez švihadlo v auguste 2021 a za 3/4 roka mám dole len vďaka švihadlu 20 kg. Keď som začal skákať mal som 124 kg, dnes mám 104kg!”

 

Dávid aka Brabčák v najväčšej životnej forme v 36 rokoch

„Bol som sa so svojím vtedy takmer 5 ročným sánkovať a chcel ho vytihanuť do kopca. Tam som si siahol na fyzické dno. K tomu nič moc výsledky na preventívnej prehliadke (cholesterol...). A to rozhodlo... Čo robiť a nemusieť pritom behať? Skúšal som rôzne druhy švihadiel a veľmi som sa trápil." 

Potom na Dejva vyskočila naša reklama a rozhodol sa objednať Katanu. A už to valil! Švihadlo sa stalo novým parťákom. Ako k budovaniu kondície, postavy, tak do veľkej miery aj psychickej vyrovnanosti. Proste pustíš muziku a pri skákaní vypneš hlavu. To bych prial zažiť každému.“

skákání přes švihadlo hubnutí dejv před proměnou

 

„A dnes? Nepoznám fyzické vyčerpanie v bežnom ani pracovnom živote. Dokonca dokážem odbehnúť niekoľko kilometrov bez väčšieho zadýchania. Navyše mi záťažové švihadlo (ktoré mimochodom totálne nafúkne hornú polovicu tela) otvorilo dvere k ľahkému posilňovaniu. Otvorilo mi to cestu ku kvalitnému životu. Moje výsledky sú teraz úplne v poriadku. Stabilitu, vyrovnanosť, držanie tela, pevnosť a fyzičku, to všetko mám vďaka švihaniu.”

A navyše dodáva: „Veď ja sa sakra cítim v 36 rokoch ako nikdy predtým.” Tieto pocity sú na nezaplatenie. Často spomedzi našich Švihákov počúvame vetu: „Kto nešvihá, nepochopí.“ Asi na tom niečo bude.

skákání přes švihadlo hubnutí proměna dejva

Thor

Brabčák patrí medzi naše stálice a pravidelných motivátorov v našej uzavretej Facebookovej skupine. Jeho príspevky pomáhajú nakopnúť aj pobaviť. Vďaka Dávid.



Bety: Návrat formy po pôrode -11 kg

Mára: Sportovec, který zhubl 20 kg

"Od mala som športoval a keď som sa potom dostal vďaka nič nerobeniu a +20 kg na 90kg, tak som začal zase makať a ten hlavný cieľ bol chudnutie. Oslovilo ma video na Instagrame od Švihej a tak som si povedal, že to skúsim a bola to skvelá investícia do seba. 

Začiatky boli ťažké, vôbec som to nečakal, ale fakt mi to dalo dosť zabrať. Hlavne je šialené, keď sa pozriem po tom čase na svoje prvé video. Je tam vidieť ten obrovský progres v technike, rýchlosti, pozícii rúk, celkovej koordinácii


Keď som začínal, tak som si myslel, aký som bol dobrý, že som to celkom dával, ale keď sa na to pozriem dnes, hovorím si, ako je možné, že som takto skákal. Pravidelným tréningom som sa dostal späť na 70 kg a cítim sa skvele.

Schudnúť sa mi podarilo aj bez úpravy stravy, ale je to jedna z oblastí, ktorú by som na sebe chcel zlepšiť. U mňa to s tým chudnutím bolo ale o niečo jednoduchšie, fyziologicky som bol vždy maličký a vychrtlý a tých 20 kg navyše bolo hlavne vďaka žiadnemu pohybu a polihovaniu a vysedávaniu pri počítači. Viem ale, že v momente, keď začnem, tak ma to môže posunúť ešte o level vyššie a to hlavne v rámci športových výkonov a zdravšieho pocitu

Švihadlo mi dalo disciplínu a v športe mi pomohlo byť rýchlejší, vytrvalejší, koordinovanejší, čo mi extrémne pomáha . Navyše sa cítim lepšie a zdravšie. A našiel som si vďaka tomu skvelých kamarátov. Ak môžem poradiť tým, čo sa rozhodujú, tak sa nebojte urobiť prvý krok a odhodlať sa. A aj keď to zo začiatku nepôjde podľa predstáv, tak sa nebojte opýtať napr. vo FB skupine."

Premena Mára Novotný skakanie cez švihadlo -20kg

Lenka: cesta späť po operácii -15 kg

Po operácii a hormonálnej liečbe si Lenka na seba nabalila počas 8 týždňov pekných 8 kg. Bolo to v zime, krátko pred tým, než začala Januárová challenge. Lenka sa začala pred výzvou pomaličky zoznamovať so švihadlom. A keď hovoríme pomaličky, myslíme tým minútu až dve, pretože ako sama uvádza – to bol pre ňu strop.

„Najprv som nabehla na „normálnu“ stravu, strážila som si kalórie, počítala som a zapisovala... a švihadlo začalo byť čoraz väčšou závislosťou. Každý mesiac som na sebe videla obrovský pokrok – väčšia výdrž, lepšia technika, nové triky, kilá dole a s odľahčením aj väčšia radosť. Každopádne do Vianoc ďalšieho roka sa mi podarilo, hlavne vďaka závislosti na švihadle, zhodiť nejakých 15 kg, samozrejme v kombinácii s jedlom, pretože bez toho mi to nejako nefunguje."

 
skákání přes švihadlo hubnutí proměna danko

Danko: Za rok vyšvihal -15 kg

Danko najskôr pribral po vysokej škole 15 kg. Vždy miloval šport a cvičenie, ale ako tvrdí, nikdy jeho postava nevyzerala dobre. Nech sa snažil, ako sa snažil, nemohol zhodiť ani deko. Výhovorkou mu bola práca - predsa nemá čas ani silu cvičiť a robiť s tým niečo, keď pracuje v nemocnici ako rádiologický technik 24-hodinové služby...

„Až keď som sa začal sám sebe hnusiť, povedal som si, že s tým musím niečo urobiť. Narazil som na stránku Švihej a úplne ma to zaujalo, pretože beh som nemal rád a toto vyzeralo, že to je makačka, ale aj zábava.”

Povedal si, že to musí skúsiť a aj vďaka našim videám sa v ňom prebudila motivácia, akú nikdy nemal. Odložil výhovorky a začal drieť! „Disciplína, pevná vôľa a odhodlanie + švihadlo – je dokonalá kombinácia. Je to rok a ja mám 74 kg, ale i radosť z toho, čo som dokázal. Teraz milujem pohyb a konečne sa cítim dobre vo svojom tele. Stále na sebe makám a deň bez švihania si neviem už predstaviť.”



Ján: Sila, kondícia a -10 kg

Ján bol aktívnym futbalistom a keď prestal hrať, začalo sa na neho lepiť kilo za kilom a stále si hovoril, že začne ďalší deň. Skúšal beh, korčule, bicykel, ale nič z toho ho neoslovilo. Keď prišiel COVID a pozitívne výsledky z testovania, našiel na internete švihadlo. „Vytiahol som jednu vykopávku, ale nebolo to ono. Keď som narazil na Švihej, okamžite som poslal objednávku a do pár dní som mal doma super švihadlo. Dal som si výzvu preskočiť 100 preskokov bez chyby."

 

„Začínal som na 103-105 kg a váha a kondícia šli tým správnym smerom. Od januára sa držím na 90-92 kg. Inšpiráciou sú stále nové a nové workouty a samozrejme lepšia kondícia a sila. Vrelo odporúčam, dá sa skákať všade, doma, vonku, na terase, kdekoľvek...stačí ti iba švihadlo a 3 m priestoru na začiatok.”




Janka a jej neuveriteľná premena -28 kg

Janka sa s tým vôbec nemaže. Svoju premenu nám popísala so slovami: „Budem rada, ak to pomôže k propagácii tohto geniálneho športu“ Jankina cesta začala vo februári 2018, keď jej váha ukazovala 108 kg. Vtedy sa rozhodla zmeniť jedálniček, začala behať a pridala švihadlo. Po 2,5 roku ukázala Janke váha krásnych 80 kg, čo znamená úbytok úctyhodných 28 kg. „V súčasnej dobe už len švihám,” dodáva.


A čo ty, skočíš do toho s nami? 

My veľmi ďakujeme všetkým Švihákom, ktorí s nami zdieľajú svoje inšpiratívne príbehy a motivujú ďalších ľudí k pohybu. Hoci si to možno neuvedomujú, motivujú tým aj nás a dávajú nám signál, že to, čo robíme, má naozaj zmysel. Ak sa chceš podeliť o svoju premenu, napíš nám a my ju sem veľmi radi pridáme.

Pokiaľ si tu kvôli inšpirácii a dočítal si sa až sem, pravdepodobne sa ti trasú ruky nedočkavosťou začať švihať. Nato ti už povieme len jediné: Zober švihadlo a skoč do toho! Nevieš ako začať? Pozri sa na náš článok Ako začať skákať cez švihadlo. A ak sme ťa ešte nepresvedčili, možno ti pomôže 10 hlavných výhod skákania cez švihadlo

Nemáš s čím švihať? Zmeň to.

CHUDNUTIE A TECHNIKA

Katana Rope 3v1

Spaľuj kalórie, zlepši kondíciu a spevni telo. V balíčku nájdeš švihadlo z PVC lanka a nezničiteľných rukovätí spoločne s Kódexom pre Šviháka a prístupom do uzavretej FB skupiny.

DETAIL PRODUKTU
Zosilnenie a drina

Gladius Rope + 6 tréningov

Nalož si poriadne aj na hornú polovicu tela a dopraj si tvrdý tréning. Gladius je záťažové švihadlo s ťažkým lankom , ktoré ti pomôže vyšvihať svaly z ocele. Súčasťou je 6 tréningov rôznej intenzity, ktoré ťa donútia drieť.

Detail produktu
ZÁBAVA A TRIKY

Katana Rope - koráliky

Nauč sa rýchlejšie techniku a triky. Naše najobľúbenejšie švihadlo z korálikov a nezničiteľných rukovätí pri švihaní skvele drží tvar. Ideálne pre začiatočníkov, pokročilých aj pre deti.

DETAIL PRODUKTU
 
Marek Vaněček spoluzakladateľ Švihej.cz

Držíme ti palce, nech je tvoja motivácia švihania akákoľvek. Pamätaj, že nikdy na to nie si sám/sama. Nech to švihá!